Grasziekten

Om een mooi groen gazon te krijgen is het erg belangrijk om uw gazon van goed gazon onderhoud te voorzien. Gras kan verschillende soorten ziekte en plagen oplopen. Welke grasziekten je gras precies bevat is afhankelijk van het weer. Als je snel ontdekt hebt welke ziekte of plaag je gras bevat en de schade zo beperkt mogelijk blijft, hoef je minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Naast dat het voordeliger in de portemonnee is om minder te gebruiken, is het ook nog eens beter voor het milieu. Het bestrijden van gazons en speelweiden die regelmatig openbaar worden gebruikt, is niet toegestaan. In plaats van bestrijden moet men het dan laten beregenen, doorzaaien en rollen van graszoden.

Onderstaand zullen we de verschillende grasziekten kort toelichten:

Emelten

Emelten zijn larven van langpootmuggen. Emelten zijn makkelijk te herkennen aan hun kokervorm en aan hun grijs-grauwe kleur. Emelten hebben geen poten en is er niet duidelijk te zien aan welke kant de kop zit. Ze kunnen tot ongeveer 45 millimeter groeien.

Rouwvlieglarven

Rouwvlieglarven zijn larven van de rouwvlieg. Rouwvlieglarven lijken erg veel op emelten. Het grote verschil tussen rouwvlieglarven en emelten is dat rouwvlieglarven een zwart-bruine kop hebben. De rouwvlieglarven vliegen vooral in het voorjaar.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van de bladsprietkeverfamilie. Veel soorten larven worden engelen genoemd, maar de bekendste engerling is de larve van de meikever. Engerlingen zien eruit als vuil-witte larven met een oranje-bruine kop, ze hebben zes poten en een geel-wit achterlijf.

Regenwormen

Regenwormen maken in het voorjaar en in de herfst kleine, modderige zandhoopjes in het gazon. Ze brengen geen schade toe aan het gazon. Regenvormen zijn juist nuttig omdat ze de structuur van de bodem verbeteren.

Onkruid

Onkruid is een ongewenste plant. Elke plant kan onkruid zijn. Sommige planten worden eerder gezien als onkruid dan anderen. De pioniersplanten bijvoorbeeld. Deze plant voelt zich vooral thuis op een grond die regelmatig bewerkt wordt, een gazon bijvoorbeeld.

Sneeuwschimmel

Fusarium, ook wel sneeuwschimmel genoemd is een grasziekte die voor kan komen in uw gazon. Sneeuwschimmel ziet eruit als een soort van schimmelpluis dat tussen het gras zit. Het komt meestal voor in combinatie met mist, een hoge luchtvochtigheid en een windstille situatie.

Meeldauw

Meeldauw is een schimmel die je planten aantast. Als dit gebeurt zie je op je plant een witte of grijze schimmelpluis. In het schimmelpluis zitten zwarte puntjes, de aangetaste bladeren zullen sterven.

Bladvlekkenziekte

De bladvlekkenziekte is erg makkelijk te herkennen aan bruine vlekjes op de bladeren. Deze bruine vlekjes kunnen uiteindelijk uitgroeien naar grotere vlekken of netvlekken. Ook de bladpunten worden geler.

Voetrot

Voetrot is een schimmel die veel voorkomt in Nederland. Voetrot kan grote schade toebrengen aan de graszode. De beginfase is makkelijk te herkennen aan geelbruin tot donkerbruine natte plekken.

Bruine vlekkenroest

Basidioycota, ook wel bruine vlekkenroest is een schimmel dat op gras kan zitten. Bruine vlekkenroest zit voornamelijk op veldbeemdgras, maar kan ook op de bladeren van straatgras en ruw beemdgras zitten. Zoals de naam al doet denken ziet het eruit alsof er bruine roestvlekken op de bladeren zitten.

Oranje strepenroest

Oranje strepenroest komt net als de bruine vlekkenroest vooral voor bij veldbeemdgras, maar ook bij bosbeemd en ruwbeemd. Oranje strepenroest komt voornamelijk voor van mei tot en met juni.