Gazon maaien

Een belangrijk onderdeel van het gazon onderhoud is het maaien van het gazon. Regelmatig maaien zorgt voor een mooie dichte grasmat. Begin met gazon maaien in april en ga door tot eind oktober. Gemiddeld volstaat één keer per week maaien. In de zomer kan twee keer maaien per week nodig zijn.

Maai een schaduwgazon af op 4cm hoogte, een speelgazon op 3 cm hoogte. De hoogte kunt u instellen op de grasmaaier. Voor kleine gazons is een met de hand geduwde kooimaaier een goede oplossing. Grotere gazons kunt u maaien met een aangedreven kooimaaier voorzien van een wals. Er zijn ook elektrische maaiers zonder snoer verkrijgbaar.

Het is aan te raden het afgemaaide gras altijd af te ruimen. Dat voorkomt geel worden van het gazon en de vorming van een viltlaag. Het handigst is een opvangbak achter de grasmaaier. U kunt het gras ook afharken. Als u vaak maait is er weinig maaisel en kan het eventueel blijven liggen.

Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn de randjes apart te knippen. Bij een grasveld met vaste maaikanten, zoals een pad langs het gazon, kan een wiel van de grasmaaier over de maaikant lopen. Zo worden de randjes vanzelf meegenomen.