Gazon aanleggen

Met onze graszoden heeft u binnen een dag een fraai nieuw gazon. De zoden kunnen in elke tijd van het jaar gelegd worden mits het niet vriest. Wij leveren de graszoden op rollen. Leg het gras na ontvangst op een beschaduwde plek om uitdrogen te voorkomen. Verwerk de graszoden direct na ontvangst van uw bestelling. Dit voorkomt bloei van uw zoden.

Tip vanuit gazon.nl! Laat uw graszoden door ons vacuum gekoeld aanleveren. Dit voorkomt broei en geeft u 1 dag extra de tijd om uw zoden te verwerken

Stap 1 – Grond voorbereiden

Verwijder eerst al het oude gras of andere beplanting en voer dit af. Het is ook mogelijk de oude graszode onder te spitten. Leg de zode ondersteboven 15-20 cm diep. Ook moet de grond onkruidvrij zijn. Zorg voor het juiste niveau en verwijder zo nodig een teveel aan grond. Maak dan de grond goed los door ongeveer 30 cm diep te spitten. Als de grond al heel los is dan is dit niet nodig. Meng zwarte grond door de bovenste laag tuingrond. Op zware kleigrond ook scherp zand toevoegen. Hark alles glad aan.

Nu is het belangrijk dat de aarde verdicht wordt, zodat er later geen kuilen ontstaan. Stamp het hele oppervlak goed aan. Hark de grond dan nogmaals helemaal glad aan. Als er nog kuilen aanwezig zijn vul ze dan aan met zwarte aarde. Het kan handig zijn om de grond af te strijken met een lange rechte lat. Hark een laatste maal licht aan en loop nu niet meer over het oppervlak.

Stap 2 – Graszoden uitrollen

Nu kunt u beginnen met het uitrollen van de graszoden. Op het geharkte oppervlak mag niet meer gelopen worden. Werk dus vanaf één kant en gebruik lange planken om op de graszoden te lopen. Begin met het uitrollen langs een rechte kant van het gazon. Snij de zoden zo nodig op maat met een scherp mes. Leg de zoden strak tegen elkaar en vul de kieren op met een beetje zwarte aarde.

Om de wortels van de graszoden goed contact te laten maken met de ondergrond is het aan te raden het gazon te walsen. Rol een keer in de lengte en een keer in de breedte van het gazon. U nieuwe gazon is nu klaar. Het is aan te raden de eerste week zo min mogelijk op het gazon te lopen.

Stap 3 – Gazon verzorgen

Om de graszoden een goede start te geven is het aan te raden het gazon direct na de aanleg te sproeien. Zet de gazonsproeier ongeveer een half uur aan. Herhaal het sproeien de eerste drie weken dagelijks, vooral bij droog en warm weer in de zomer. Blijf de eerste zes weken regelmatig water geven. Sproeien bij zonneschijn is geen enkel probleem. Bedenk dat een klein regenbuitje niet voor voldoende vocht zal zorgen. Geeft ook direct startersmest om ervoor te zorgen dat het gras voldoende voeding heeft om te groeien (extra informatie op de pagina gazon bemesten). Na een week kunt u starten met het gazon maaien.